Φυστικοβούτυρο

Διατροφή με φυστικοβούτυρο

Tο φυστικοβούτυρο είναι υγιεινή τροφή γεμάτη θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, φυλλικό οξύ, νιασίνη, παντοθενικό οξύ, πυριδοξίνη, ριβοφλαβίνη, θειαμίνη, βιταμίνη Ε, βιταμίνη C, βιταμίνη Α νάτριο, μαγνήσιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, φώσφορο, σελήνιο, χαλκό, σίδηρο και ψευδάργυρο. Τα φιστίκια μπορεί να μην περιέχουν κορεσμένα λιπαρά και μπορούν να καταναλώνονται τακτικά. Περιέχουν μόνο ακόρεστα λίπη. Αυτά είναι καλά νέα για τους ανθρώπους που φοβούνται να πάρουν βάρος καταναλώνοντας φιστίκια. Τα φιστίκια πραγματικά σας βοηθούν να χάσετε βάρος!

 

Φυστικοβούτυρο
Φυστικοβούτυρο

Οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση φυστικοβούτυρου

Εκτός από την υπέροχη γεύση του, το φυστικοβούτυρο μπορεί να έχει ζωτικά θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για το σώμα. Τα οφέλη για την υγεία αυτού του νόστιμου βουτύρου περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

 

Μπορεί να είναι πλούσια πηγή πρωτεΐνης

 

Το φυστικοβούτυρο (100 γραμμάρια) μπορεί να περιέχει υψηλή ποσότητα πρωτεΐνης (25 – 30 γραμμάρια). Οι πρωτεΐνες που τρώμε διασπώνται σε αμινοξέα, τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποιούνται σε κάθε κύτταρο για την επιδιόρθωση και την οικοδόμηση του σώματος.

 

Μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης

 

Τα φιστίκια είναι μια εξαιρετική πηγή ενώσεων όπως η ρεσβερατρόλη, τα φαινολικά οξέα, τα φλαβονοειδή και οι φυτοστερόλες, που σταματούν εντελώς την απορρόφηση της χοληστερόλης από τη διατροφή. Πιθανώς, η περιεκτικότητα σε λίπος στο φυστικοβούτυρο είναι σχεδόν ίση με εκείνη των λιπαρών, που βρίσκονται στο ελαιόλαδο. Περιέχει τόσο πολυακόρεστα, όσο και μονοακόρεστα λιπαρά.

Δεδομένου ότι αυτά τα λίπη δεν είναι κορεσμένα, είναι καλό να τα καταναλώνετε, διότι δεν τίθεται σε κίνδυνο η καρδιά. Τα ακόρεστα λίπη στο φυστικοβούτυρο μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων της κακής χοληστερόλης (λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας) και μπορεί να προάγουν την κυκλοφορία της καλής χοληστερόλης (λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας).

 

Μπορεί να αποτρέψει τον διαβήτη τύπου 2

Η κατανάλωση φυστικοβούτυρου μπορεί, επίσης, να είναι ευεργετική για τη μείωση του κινδύνου διαβήτη τύπου 2. Τα φιστίκια δεν περιέχουν μόνο πρωτεΐνες, αλλά και ακόρεστα λίπη. Τα ακόρεστα λίπη βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Έτσι, η υψηλότερη πρόσληψη φυστικοβούτυρου και άλλων ξηρών καρπών, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

 

Μπορεί να είναι καλή πηγή βιταμινών

Το φυστικοβούτυρο περιέχει πολλές βιταμίνες, οι οποίες συμβάλουν στη σωστή λειτουργία του σώματός μας. Η βιταμίνη Α, που βρίσκεται σε αυτό, μπορεί να είναι χρήσιμη για την όραση, ενώ η βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και να θεραπεύσει τα απλά έλκη πιο γρήγορα. Από την άλλη πλευρά, η βιταμίνη Ε, που βρίσκεται στο φυστικοβούτυρο, μπορεί να είναι ένα πολύ σημαντικό μικροθρεπτικό συστατικό, το οποίο χρησιμοποιεί το σώμα μας, για να διαλύσει πολύπλοκες δομές λιπαρών οξέων και να μπλοκάρει το λίπος στις αρτηρίες.

 

Δυνητικά αντιοξειδωτικές ιδιότητες

Το φυστικοβούτυρο μπορεί να περιέχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, λόγω της παρουσίας φυλλικού οξέος, νιασίνης, παντοθενικού οξέος, πυριδοξίνης, ριβοφλαβίνης και θειαμίνης. Ένα από τα αντιοξειδωτικά περιέχει είναι η ρεσβερατρόλη. Η ρεσβερατρόλη είναι ένα πολυφαινολικό αντιοξειδωτικό, χρήσιμο στον έλεγχο χρόνιων ασθενειών.

 

Μπορεί να ρυθμίσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Το φυστικοβούτυρο είναι καλή πηγή μαγνησίου (170mg/100 γραμμάρια). Αυτό αποτελεί το 42% της ημερήσιας συνιστώμενης αξίας μαγνησίου. Το μαγνήσιο παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των μυών, των οστών και της ανοσίας στο σώμα. Το μαγνήσιο μπορεί, ακόμη, να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και της αρτηριακής πίεσης. Η παρουσία του στο σώμα μας. μπορεί να βοηθήσει σε περισσότερες από 300 βιοχημικές αντιδράσεις, εξαιρετικά σημαντικές για την επιβίωσή μας.

 

Φυστικοβούτυρο
Φυστικοβούτυρο

Πιθανώς υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο

Το φυστικοβούτυρο περιέχει κάλιο (70 mg/100g), που μπορεί να λειτουργήσει ως ηλεκτρολύτης και είναι ένα στοιχείο εξισορρόπησης των υγρών στο σώμα. Σε σύγκριση με το νάτριο, το οποίο ασκεί άμεσα πίεση στο καρδιαγγειακό σύστημα με τη μορφή υπέρτασης, το κάλιο δεν ασκεί πίεση ούτε στο αίμα ούτε στο καρδιαγγειακό σύστημα. Στην πραγματικότητα, το κάλιο είναι ένα φιλικό προς την καρδιά στοιχείο, που βρίσκεται σε πιθανώς υψηλές ποσότητες στο φυστικοβούτυρο.

 

Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο χολολιθίασης

Οι πέτρες στη χολή, ένας σημαντικός κίνδυνος για την υγεία στις ανεπτυγμένες χώρες. Προκαλούνται από το υπερβολικό βάρος, τις κακές δίαιτες, ορισμένους τύπους φαρμάκων για τη χοληστερόλη και τα αντισυλληπτικά χάπια.

 

Πλούσιο σε φυτικές ίνες

Τα φυστίκια και το φυστικοβούτυρο έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Ένα φλιτζάνι ή περίπου 125 γραμμάρια φιστικιών και φυστικοβούτυρου έχει 12 γραμμάρια και 20 γραμμάρια διαιτητικών ινών, αντίστοιχα. Οι διαιτητικές ίνες είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέρη της διατροφής μας, καθώς η έλλειψη διαιτητικών ινών μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα υγείας και ασθένειες όπως δυσκοιλιότητα, διαβήτης, χοληστερόλη και διάφορες καρδιακές παθήσεις.

 

πηγη: https://www.testpap.com/