Αμύγδαλα

Πολλές μελέτες εξέτασαν τον θετικό αντίκτυπο που μπορεί να έχουν τα αμύγδαλα στην υγεία, συμπεριλαμβανομένου του θετικού ρόλου στη διαχείριση του βάρους και των προστατευτικών τους επιδράσεων στον διαβήτη, την παχυσαρκία, το μεταβολικό σύνδρομο και τις καρδιαγγειακές παθήσεις », λέει η RebeccaTraylen, διατροφολόγος και διευθύντρια διατροφολογίας στο Probio7.

Πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν τα αμύγδαλα λόγω της σχετικά υψηλής περιεκτικότητάς τους σε λιπαρά και θερμίδες – κάθε μερίδα 30 γραμμαρίων περιέχει 16 γραμμάρια λίπους και 173 θερμίδες – αλλά στην πραγματικότητα, το σώμα σας δεν θα απορροφήσει παρά  το 10 και 15 τοις εκατό αυτών των θερμίδων, επειδή μερικά από τα λιπαρά δεν μπορούν να αφομοιωθούν, όπως αποκάλυψε η έρευνα του King’s College London.

Ιδού 9 λόγοι που τα αμύγδαλα αποτελούν το ιδανικό σνακ:

Υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά

Τα αμύγδαλα είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά. «Σε κάθε μερίδα αμυγδάλων των 30 g, μπορείτε να πάρετε 6g φυτικής πρωτεΐνης, 4 γραμμάρια ινών, υγιεινά λιπαρά, βιταμίνη Ε και πολλά απαραίτητα μέταλλα», λέει η Traylen.

Στα αμύγδαλα θα βρείτε επίσης περίπου το ένα τέταρτο της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης μαγνησίου, σχεδόν το 10% της ΣΗΔ ψευδαργύρου, το 25% της πρόσληψης βιταμίνης B2 και το 7% της βιταμίνης Β3 σας, καθώς και περίπου 5% της ανάγκης σας για κάλιο.

Τα αμύγδαλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικό οξύ. Παρόλο που το φυτικό οξύ είναι ένα υγιές αντιοξειδωτικό, αποτρέπει επίσης την πλήρη απορρόφηση μετάλλων όπως ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος και το ασβέστιο. Για το λόγο αυτό, το φυτικό οξύ καλείται μερικές φορές «αντι-θρεπτικό».

 Πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Τα αμύγδαλα είναι μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών όπως η βιταμίνη Ε, η οποία προστατεύει τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες. «Το οξειδωτικό στρες θεωρείται ότι παίζει ρόλο σε διάφορες ασθένειες όπως ο καρκίνος, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο διαβήτης, η νόσος του Alzheimer και η νόσος του Πάρκινσον», λέει η Traylen.

Μία μερίδα 30 γραμμαρίων, σας παρέχει περίπου το 50 τοις εκατό της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης Ε, προσθέτει. Ωστόσο, μεγάλο μέρος της αντιοξειδωτικής ιδιότητας των αμυγδάλων συγκεντρώνεται στη φλούδα, οπότε αποφύγετε τα καθαρισμένα αμύγδαλα για να αποκομίσετε τα μέγιστα οφέλη.

Υγιεινά λιπαρά

Ενώ τα αμύγδαλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, αποτελούνται κυρίως από μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λίπη, τα οποία περιλαμβάνουν ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα.

«Τα αμύγδαλα περιέχουν επίσης λινελαϊκό οξύ, το οποίο βοηθά στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα», λέει η Traylen.

Υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες

Τα αμύγδαλα περιέχουν τόσο διαλυτές όσο και αδιάλυτες ίνες. Οι διαλυτές ίνες διασπώνται σε μια ουσία που μοιάζει με γέλη στο παχύ έντερο και επιβραδύνει την πέψη, ενώ οι αδιάλυτες ίνες παραμένουν άθικτες καθώς κινούνται μέσω του γαστρεντερικού σωλήνα και βοηθούν να μαλακώσει το επίστεγο.

«Η ίνα κάνει τα κόπρανά μας   πιο μαλακά – ένα μεγάλο όφελος για το πεπτικό μας σύστημα», λέει η Traylen. «Με αυτόν τον τρόπο οι ίνες μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου».

Μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Η κατανάλωση αμυγδάλων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων διατηρώντας τα αιμοφόρα αγγεία υγιή, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Aston. 50 γρ. αμύγδαλα κάθε μέρα «αυξάνουν σημαντικά την ποσότητα των αντιοξειδωτικών στην κυκλοφορία του αίματος, μειώνουν την αρτηριακή πίεση και βελτιώνουν τη ροή του αίματος», διαπίστωσαν επιστήμονες.

Υποστηρίζουν την πεπτική υγεία

Τα αμύγδαλα έχουν πρεβιοτικά. Τα πρεβιοτικά είναι τα μη εύπεπτα μέρη των τροφίμων που διεγείρουν την ανάπτυξη των «καλών» βακτηρίων. Σε μια μελέτη των Norwich BioScience Institutes, τα αλεσμένα αμύγδαλα βρέθηκαν να «αυξάνουν σημαντικά» τα επίπεδα ορισμένων ωφέλιμων βακτηρίων του εντέρου.

«Το μικροβίωμα του εντέρου μας, παίζει πολλούς σημαντικούς ρόλους στον οργανισμό μας∙ στην πέψη, στην ανοσία, στο δέρμα, στον ύπνο και στη διάθεση», λέει η Traylen. «Επομένως, είναι ζωτικής σημασίας να τροφοδοτούμε τα βακτήρια του εντέρου μας με τη σωστή τροφή για να διασφαλίσουμε ότι αυξάνονται.

 Ελέγχουν το σάκχαρο στο αίμα

Τα αμύγδαλα έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI). «Αυτό σημαίνει ότι αυξάνουν αργά το σάκχαρο στο αίμα σας για μεγάλο χρονικό διάστημα», εξηγεί η Traylen. «Αυτό προσφέρει δύο οφέλη – θα βοηθήσει στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και θα σας κρατήσει χορτασμένους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Επομένως, τα αμύγδαλα μπορεί να είναι ευεργετικά για όσους είναι προδιαβητικοί ή έχουν διαβήτη τύπου 2».

Θα κάνετε πιο υγιεινή διατροφή

Σε μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, όταν οι γονείς και τα παιδιά ενσωμάτωσαν αμύγδαλα στη διατροφή τους, έτρωγαν περισσότερες πρωτεϊνικές τροφές, θαλασσινά, φυτικές πρωτεΐνες και λιπαρά οξέα, λιγότερες κενές θερμίδες και λιγότερο αλάτι.

Καθυστερούν την εμφάνιση των ρυτίδων

Αρκετά βασικά θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στα αμύγδαλα συνδέονται με την υγεία του δέρματος, όπως η βιταμίνη Ε, ο ψευδάργυρος και το λινολεϊκό οξύ, ένα απαραίτητο λιπαρό οξύ. Μια μικρή μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια διαπίστωσε ότι αν τρώτε κάθε μέρα δύο μερίδες αμυγδάλων μειώνετε το πλάτος των ρυτίδων κατά 10% και την εμφάνιση των ρυτίδων κατά 9% στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

πηγη: https://www.iatronet.gr/